Turcia a fost lovită de un cutremur puternic, în care sute de oameni și-au pierdut viața și, de asemenea, foarte mulți se zbat între viață și moarte. Potrivit unei decizii luate de CNSU, România vine în ajutorul Turciei și trimite o echipă RO-USAR, formată din personal care este specializat în situații de criză din cadrul IGSU.
Cutremurul din Turcia a fost de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs în sudul țării, și a avut loc luni dimineață. Iată ce decizie au luat oficialii din România. (CITEȘTE ȘI: VEȘTI TERIBILE PENTRU ȘOFERI! CINE ÎȘI VA PIERDE PERMISUL DE CONDUCERE, POTRIVIT NOII LEGI)
Turcia a fost puternic afectată de cutremurul ce s-a produs, în această dimineață. Sute de oameni și-au pierdut viața printre ruinele clădirilor, iar oficialii români au decis să trimită ajutor specializat, în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă.
„În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi (luni – n.r.), Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, a transmis Executivul, potrivit Observator.
În continuarea comunicatului de presă, este anunțat faptul că sprijinul oferit vine în urma solicitării de asistență internațională pe care Turcia a formulat-o prin intermediul Mecanismului European de Protecția Civilă, iar țara noastră își onorează angajamentele.
„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.
Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, mai apare în comunicatul de presă.